84 thoughts on “Gelagat Abang Posmen Dan Anjing Ini Jadi Viral, Patutlah…

  1. imagine kalau tuan dia warga emas pastu dia amikkan surat bwak dekat tuan dia.. fuhh mesti terharu betul tgk mcm dlm movie ๐Ÿฅฐ

    1. Betul jugak…anjing uncle saya dia ambil surat mcm ni lh..uncle saya rabun dekat,terpaksa lah njing tu tolong bacakan๐Ÿ˜Œ

    2. @kipidap_3 gaming setuju sebab kita manusia xpernah mengaku kita bodoh hina papa kedana tiada apa2…janganlah malu nk mengaku semua sebab itu semua ada pada manusia

  2. Anjing ke kucing ke..mahu pn manusia , kita buat baik untk dia..dia akn buat balik kat kita…semoga jasa bang posman direstu..

    1. Baik dengan tuan dia saja la yg lain ada mat saleh kena gigit dekat kebun durian sampai mati .x kena dekat kita pandai la cakap

    2. @Adek Pondok nama pn anjing.. Die buat apa yg die ditugaskan.. Mnjaga harta.. Die gigit tu kira die buat kerjalah.. Dh tu xkn nk jga harta pkai bela kucing… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ Mkn tido mkn tido itulah smpai mati.. ๐Ÿ˜‚

  3. Thanks bro.. U did such a wonderful things.. Let’s ur video reach as much as can towards all ppl thru out in m’lysia.. Sayangi Haiwan guys.. Jgn mendera haiwan2 smue… Pls for god sake..

    1. Pencinta haiwan bila haiwan disakiti melalak, bila baby putus tangan senyap x kata ape๐Ÿ˜‚.. Minta maaf sy ni lebih simpatikan manusia dr haiwan

    2. Batak like ๐Ÿ˜‚๐Ÿณ๏ธ๐Ÿณ๏ธ๐Ÿณ๏ธ๐Ÿณ๏ธ

  4. Aku penah bela anjing kt tmpt Keja dlu.. Berpuluh ekor anjing liar, Keja mlm aku bg makan roti canai 2 keping,sblm makan dia halau semua anjing2 lain..sejak bg mkn tu. Dia terus jadi bodyguard aku waktu mlm.. Smpai Kwn yg pinjam moto aku terpaksaari tinggal kan motor tepi jln. Hahaha lucu.. Bila smpai tmpt keja. Aku siul je. Dia terus dtg. Hampir dua thn jd bodyguard, dia kena tngkap dgn unit vektor, kebetulan masa tu aku ada. Anjing tu mintak tolong, lain mcm suara dia bunyi. Bila dpt lps.. Terus dia msk dlm Dan tido dlm opis.. Kwn2 lain semua lari. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ. Skang tinggal kenangan.mgkn dh mati. Hampir 20 thn

    1. @Rahmat Kaka cuba korang dalami sedalamยฒ nya bab anjing ni dari quran..hadis dan cuba relate kan pendapat imam ke empatยฒ mazhab..lepas tu cuba korang pikir nabi s.a.w semasa beliau meminta a’isyah halau anjing dari bawah katil nye kerana khuatir knp jibril lambat dtg bertemu beliau..so klu sebut katil ni biase nye kat dlm rumah atau kat padang bola bro..cerita selanjut nye korang gali sendiri..tp klu tu pun korang wasยฒ..so sentuh jee lah x der masalah..payah sgt ke 1x air tanah 7x air mutlak..tanah kat dpan umah ko..air kat paip umah ko..aduuiiiii

  5. Islam amat melarang penzaliman haiwan termasuk anjing. dlm mazhab shafie…anjing mempunyai batasan larangannya…..iaitu air ludahnya, sentuhan jika anjing/tangan yg menyentuhnya lembab…maka wajib disertu, tdk digalakkan membela anjing kecuali amat diperlukan….ttp berdosa jika anjing dizalimi.

    malangnya, masih ada lagi warga Islam yg menyangka anjing ‘wajib’ dizalimi…..dgn membaling batu yg.paling biasa.

    kpd warga Islam yg sering melakukan kekejaman ini, hentikan perbuatan ini….krn ini menzalimi haiwan. jika berdepan dgn anjing yg mungkin mengancam kita….takutkan shj anjing tersbt untk keselamatan kita…jgn sesekali menzalimi atau mencederakannya…..

    1. Aku Punya Jiran Tembak Anjing Kadang2, Kesian Aku Tengok Tapi Aku Tak Boleh Buat Apa2, Anjing To Tak Mati Tapi Kaki Dia Berdarah Lah

  6. Anjing memang haiwan yg cerdik n setia pd tuan.
    Nenek sy dulu pelihara anjing.bila dia meninggal,tiap hr anjing dia akan pergi ke kubur dia,baring kat situ spt menunggu tuan dia.sampaikan org kg sedih tgk.dia cuma blk utk mkn.kemudian pegi lg….dia lakukan begitu hingga akhirnya dia sakit n mati.๐Ÿ˜ญ

    1. @Gaming Gamers kalau yg racun tu muslim…jawabla dia bila mati….akan disoal dn kene hukum…bukan macam kat dunia…umur kita paling panjang pun rekod sekarang 100++ mana ada lebih 150????masuk kubur je kene trus dgn malaikat klu tak taubat yg betul

    2. anjing mmg mcm tu.. anjing jiran sy tak hidup lama selepas tuan nya meninggal.. setiap hari anjing mendiang tunggu depan gate mcm mana dia selalu tunggu mendiang balik traveling kerja..bila mendiang dah tak ada.. anjing mendiang tak nak makan, sakit, dan mati.

  7. Anjing ni setia & patuh..Aku Ada Bela anjing 6 ekor jaga kebun /lembu..Aku Sayang diorang..diorg faham Bahasa..Tak macam separuh manusia..Tak de otak

    1. @Mr Bee๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ anjing kadang lebih mulia sifatnya daripada org yg menganjing๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ.dr situlah aq bela anjing kat kebun pasal ada orang yg menganjing kat kebun suka ambik brg org tanpa ijin.๐Ÿ˜ƒ

  8. Tuan dia dah ajar, bila posmen datang , jangan marah dan jangan kejar, macam nie baru betul jaga anjing, bukannye jaga asal bolehh, video ketiga, anjing tu seakan akan ucap terima kasih .. bila pandang macam tu n gong2ร— kat brader posmen tu, Semoga ARUP sihat Aamiin.

    1. Btul bang..part last tu anjing brterima kasih kpd broder posman…trhru tgk๐Ÿฅฐ๐Ÿฅฐ

    2. @I am amazed setuju..i seLalu kena kejar dgn anjing..tapi i buat beshe beshe je..lepas beberapa ketika..diorang tak kejar dah..diorang pikir..”ini orang xde perasaan”๐Ÿคฃ๐Ÿ˜

    3. Anjing ni nk tgok mood die tgok pd ekor klau ekor die goyang2 mkna anjing tu mesra dgn org klau tk goyang seeloknya kau lari la selagi blh๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    4. @I am amazed baseod on my experience yang kerja lebih kurang macam ni kebiasaan street dog tak kacau pun. Lalu sebelah pun dia buat dono je. Saya lebih prefer jumpa street dog dari anjing bertuan

  9. Masa aku keja stesen minyak dulu.. Ada anak anjing ni Ya Allah punya manja laa dia selalu ikut aku pagi2 tp xpernah laa aku sentuh dia..kadang mknan yg xabis tu aku bg dia.. Tiap2 pagi selalu tggu aku dtg kerja.. Comel.. Ikut aku p mna2 rindula ๐Ÿ˜ญ

  10. assalamualaikum smua aku org islam ..kdang2 aku slalu balik kerja singgah dekat tempat anjing yg aku suka bgi mkn..tpi aku brgilir gilir dgn mmbe aku..mmg jinak dari kecil..ada 3 ekor bradik yang jinak mnja sgt sekor je..abg dia 2 ekor dh jadi liar..so aku bgi sekor tu je mkn..dia duk dgn kwn2 dia..klau aku bgi nasik goreng pun dia mkn…roti pun dia mkn..dia nmpk aku dari jauh terus dia pandang tggu aku prgi dekat dia..dia seekor anjing paling jinak..dia kenal moto aku smbil dia follow aku kat brlakang smpai sparuh jalan dia tggu situ tgk keselamatan aku..dia jaga aku .aku pun jga dia..tpi aku tk prnah pegang dia belai ke ape ke ..aku hnya bgi mkn dekat dia..hukum hadis mmg kita kena ambik tau dia pun haiwan jgak..cuma kita org islam tk bole pegang dia..wktu buLu kering sje bole pegang anjing tersebut..srs klau aku tk bawak balik makanan dia follow aku jgak..air mata aku smpai mngalir tgk dia kejar aku dekat aku sbb nk mkn…jgn buat2 peduli dekat anjing yg kita dh rapat dgn dia jnji kita bgi mkan untk dia ..insyaallah allah sntiasa memerhatikan kita dn mmberikn rezeki kpda ..kita mmberi mkn dekat anjing kerana allah..kita ptut usaha untk dia kenyang ..susah mcm mna pun roti pun dia hargai dari beli dn bgi dia mkn..pengorbanan kita dia nilai ..anjing mmg mcm mnusia fikiran mreka bole brfikir mcm kita jgak…bijak akal mreka..kuasa allah berikn kpda haiwan keistimewaan mreka sgt kita nilaikn ciptaan allah…kdang2 aku bawak balik nasik goreng untk aku pun aku bgi dia kenyang jgak..aku ambik sikit nasik aku truih bgi anjing tu mkn…kdang2 aku bawak balik ayam dekat dia..apa2 pun kita buat yg allah sruh..dn rasulullah sruh..amalkn mcm tu spaya kita ingt di akhirat nnti…

    1. @Truth isHere You absolute fool. You just cherrypicked a hadith without even knowing the context of the hadith. Why don’t you quote the hadith where the Prophet said a prostitute was granted pardon and paradise from God because she once gave a dying dog drink.? And why don’t you quote that the Prophet prohibited a badwi woman from killing her dog because she just hearsay and cherrypicked the hadith like you did.? If you know nothing about our religion, don’t act like a clever guy. It makes you look stupid. And for your information, the Quran is the supreme authority in Islam so whatever hadith that goes against the teaching of the Quran, dump that hadith and stick with the Quran. Now go study deeper before you comeback for an argument. Absolute plonker.

  11. For the one who understands that every living thing is the creation of god.. He’s a walking saint on this earth.. God bless u mate..

    1. @Green Apple if you observe carefully, it’s wasn’t I who was commenting a ‘long’ post

    2. @Nurul Hidayati dogs which have been raised without a leash and roam outside freely are always friendlier and are able to socialize with people. This dog is one good example. I have neighbors who let their dogs go free and they become everybody’s pet.

    3. @zedono onodez They arenโ€™t trained to guard, thatโ€™s the thing. We have good doggos around my area and they wonโ€™t bite even if the owners unleash them. The only problem is about aggressive/ wild dogs. Iโ€™ve seen too many videos about wild dogs bit pet dogs to death. Or aggressive pet dogs bit family members leaving them with deep wounds and trauma. Every owners need to monitor their pets, either cats/ dogs or even snakes.

      Tbh, I donโ€™t have problem with leashed/ unleashed dogs. What i said was about the owner. If the dogs are aggressive and have a high possibility to bite someone, why should they unleash them? Iโ€™m suprised that thereโ€™s one butthurt human who misunderstood my statement and keep babbling lol ๐Ÿ˜‚

    4. @Nurul Hidayati I welcome opinions but there’s no reason for you to be rude and use offensive words such as ‘butthurt’. Please be more courteous when replying to comments in the future. TQVM.

  12. Good Posman who delivered letter and package to the owner through the dog. We also need to understand a dog need to be trained to be polite to Posman.

  13. You do know there are evil house owners who let out their aggressive dogs to attack postman, delivery guys, grass trimmer, trash collectors, etc. This postman is lucky this dog is well trained.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *